Het verlangen naar verandering – Sophy Burnham
‘Het is moeilijk uit te leggen wat er gebeurde op dat moment. Tot op zekere hoogte hield ik op te bestaan, ging ik op in het licht. Hoe lang dat duurde weet ik niet. Op een ander niveau, hoewel ik niet langer “ik” was, zag ik dingen. Ik heb niet alles onthouden, maar wel de indruk die ik had van weten voorbij kennis en de blik die ik mocht werpen op het ALLES.’
Sophy Burnham beschrijft in dit persoonlijke relaas haar ontdekkingsreis op zoek naar vervulling in het leven. Hoe ontstaat het besef dat er meer is tussen hemel en aarde? Welke weg is de juiste om je kennis over dit onderwerp te vergroten? En hoe kunnen mystieke ervaringen worden herkend?
Tijdens haar speurtocht komt de auteur meer en meer in aanraking met de wereld van de mystiek. Eeuwenoude gebruiken zoals gebed, meditatie en een ascetische levenswijze worden op aanstekelijke wijze beschreven. De auteur verweeft in haar eigen verhaal de verhalen van mystieke ervaringen van anderen, gewone mensen, maar ook heiligen uit elk geloof.
Met veel passie en gevoel, maar ook met aandacht voor detail en vorm, heeft de auteur met Het verlangen naar verandering een feest van feiten en mythen, kennis en wijsheid geschreven. Voor elke spirituele reiziger een onuitputtelijke bron van inspiratie en herkenning.
Sophy Burnham heeft met tien van haar hoeken prijzen gewonnen en haar werk is vertaald in twintig talen. Zij woont in de Amerikaanse staat Maryland en heeft twee dochters.
Recensie
De auteur is journaliste en schrijfster en heeft al vele bekroonde boeken op haar naam staan. Dit laatste boek is een vlotlopende en goedgeschreven inventarisatie van de vele soorten mystieke ervaringen, die door de mensheid worden beleefd. Aan de hand van haar eigen spirituele levensloop voert de schrijfster ons langs het verleden van de mystieke mensheidsgeschiedenis. Ook vanuit hedendaagse religieuze ervaringen uit alle wind- en godsrichtingen toont zij de mogelijkheden van onze eigen spirituele weg. Soms wordt zij zo meegesleept door haar eigen enthousiasme, dat de door haar aangeboden overvloed van beschrijvingen van ‘lichtmomenten’ en extatische belevingen van haarzelf en anderen, het lezen saai wordt. Het boek kan daarom de aandacht niet tot het eind vasthouden. Met noten, lijst van aanbevolen literatuur, bibliografie en register. Crèmekleurig papier en een blauwgrijs omslag waarop een afbeelding van een rots- en rivierlandschap waarover de Heilige Geest als een duif op een groep mensen neerdaalt.
(Biblion recensie, Johanna van Fessem)