Stickers verwijderen van een boek

boek repareren

Als boekhandelaar kom je ook wel eens boeken tegen waar stickers op zitten. Het is natuurlijk mooier om een boek te verkopen zonder deze stickers erop.

Hoe kan je deze nu het beste verwijderen?

Zelf gebruik ik hier vier dingen voor:

Normaal gesproken maak ik geen reclame, maar op deze manier kan ik legaal afbeeldingen tonen van mijn gebruikte producten.

En hoe dan verder?

Ik begin altijd eerst met de stijltang. Een stijltang, ja echt waar. En nee die gebruik ik niet voor mijn krullen…
Deze laat ik warm worden en de achterkant (die plat is) wrijf ik over de sticker heen. De lijm begint dan zachter te worden en ik kan met een (bot!) mes vrij eenvoudig de sticker er vanaf halen.
Doe dit wel héél voorzichtig en langzaam, anders bestaat de kans dat je toch een stuk van de kaft mee trekt.

Hierna pak ik een vezeldoekje, doe daar een druppeltje lampolie op en wrijf hiermee over de plek waar de sticker zat om eventuele plakresten eenvoudig en netjes te verwijderen.

Het kan zijn, afhankelijk van het soort sticker, dat dit niet werkt en de sticker niet loslaat van het boek.
Dan schraap ik een beetje van de sticker af (weer met dat botte mes) … en ga er met het vezeldoekje overheen. Op het vezeldoekje heb ik een druppel lampolie gedaan, niet te veel anders wordt het boek te vet.
Even deze olie laten inwerken en dan komt het botte mes weer tevoorschijn om op deze manier de sticker te verwijderen.

Dit is wel allemaal afhankelijk van de soort kaft van een boek, als het niet geplastificeerd is en alleen puur papier dan is het beter om geen olie te gebruiken. Dat geeft vlekken die niet te verwijderen zijn en dan heb je alsnog een beschadigd boek.

En het kan ook zijn dat beide methoden niet werken omdat de sticker heel hardnekkig vastgeplakt zit. Mijn advies is dan: laat de sticker zitten. Het is niet anders, maar in 90% van de gevallen kan ik onzichtbaar een sticker verwijderen met een stijltang en/of lampolie.

Welk mes gebruik ik?

Zelf vind ik het prettig om een mes te gebruiken die niet helemaal recht is aan de onderkant, maar wat ronder. Als ik dan het mes tegen de sticker duw, doe ik dat met het midden van de snijkant en gaat de punt van het mes niet meteen door de kaft heen.

Het Zwilling mes is geen goedkoop mes, maar het werkt wel geweldig. Overigens is dit een mes die ik “geleend” heb uit mijn eigen keuken.

Het vezeldoekje (zonder extra lampolie) gebruik ik daarna nog een keer om het boek even op te poetsen. Hierna is het boek schoon en stickervrij om ingepakt te worden en kan het naar de nieuwe eigenaar.

close
BoekenSchaap

Wil jij ook wekelijks een overzicht ontvangen met de nieuwste titels?

De digitale catalogus wordt wekelijks naar alle abonnees op woensdag verzonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WhatsApp chat