Rouw op je dak – Jos Brink
Rouwen betekent een moeilijke weg gaan: je weet dat je kunt lopen, maar je wilt eigenlijk niet verder. Er ligt een onoverzichtelijk traject voor je. Een rouwproces geeft uitdrukking aan pijn en verdriet, twee grote emoties die onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Het is een weg die je toch moet gaan. Naar een horizon waar hemel en aarde wellicht weer bij elkaar komen…
Rouwen is een proces van heling, het uiteindelijk accepteren van wat onvermijdelijk bleek. Er zijn vooralsnog alleen maar verliezers en je hebt geen enkel uitzicht op winst. Wat jou is overkomen, is de meest traumatische ervaring die mensen kunnen hebben. En er is niemand die echt weet en kan meevoelen wat jij voelt, omdat geen twee mensen gelijk zijn, ook al hebben zij hetzelfde te doorstaan. Jouw verdriet is uniek. Hoe groei je door je pijn heen? En kan dat? Hoe ga je om met je woede? En wat is berusting?
In dit eerlijke boek probeert Jos Brink, pastor en stervensbegeleider, maar ook theatermaker (en dus een ‘mensen-mens’) geen gemakkelijke antwoorden te geven op alle vragen die je hebt. Wel herkent hij, vanuit zijn lange ervaring, jouw situatie. Hij kan je wellicht richting geven, een beetje sturen, waardoor eenzaamheid weer in tweezaamheid verandert. Dat wat de auteur zelf, en samen met anderen, heeft meegemaakt, vormt de basis van Rouw op je dak, bepaald niet alleen geschreven voor mensen die leven vanuit een religieuze optiek: wie je ook bent, waar je ook bij wilt horen, verdriet is verdriet. Jos Brink legt je in dit boek geen waarheden op, maar probeert met je mee te gaan. Niet om je te dragen, want dat kan niet. Maar misschien kan hij jou wel weer leren lopen…
Recensie
De mens die een dierbare heeft verloren, een ouder, een partner of een kind, die staat ineens in een soort niemandsland van verder moeten, maar van – vaak – niet weten hoe. Of het sterven van die dierbare nu verwacht werd of plotsklaps een feit was, of het veroorzaakt was door een ongeval of ziekte of een ‘zelfgekozen’ einde, dat maakt slechts relatief verschil. De bekende auteur schreef vanuit persoonlijke en pastorale ervaringen – in je-vorm – in de verwachting dat het boek een steuntje kan vormen voor mensen in rouw voor wie vaak de ondersteuning uit de eigen vertrouwde kring lang niet altijd goed en op het juiste moment aankomt. Een boek kun je pakken en wegleggen, zoals je dat zelf wilt. In een toonzetting die ongetwijfeld velen aanspreekt, komen veel thema’s aan de orde die herkenning kunnen oproepen. Bovendien staat de auteur terecht stil bij minder gemakkelijke, maar zeker niet minder belangrijke onderwerpen in dit verband. De uitgave is met enkele zwart-witfoto’s geïllustreerd en in de tekst zijn ook enkele gedichten opgenomen.
F.M. Boon