Kitesj – Munin Nederlander
De viering, in 1988, van het 1000-jarig bestaan van het Christendom in Rusland en de grote belangstelling hier voorin het westen heeft het christelijk verleden en de christelijke cultuur van Rusland sterk in de belangstelling gebracht. In dit boek onderneemt de auteur vanuit de optiek van de westerse geesteswetenschap een diepgaand onderzoek naar de ontwikkeling van dit Russisch Christendom. Hij doet dit met behulp van een tweevoudige historische leidraad: de Kitesj-legende, de legende van de onzichtbare stad Kitesj en de jonkvrouw Fewronia – hier voor het eerst in het Nederlands vertaald -, en een geselecteerd aantal belangrijke Russische byligni (heldenzangen), o.a. over de Tafelronde van koning Wladimir de Heilige van Kiev.
Deze beide elementen worden onderzocht tegen de achtergrond van een historische schets van de vroege Russische geschiedenis (l0e – 14e eeuw).
De auteur is in staat om op basis van zijn onderzoek de conclusie te trekken dat binnen de Russische samenleving historische lijnen te signaleren zijn, die wijzen in de richting van een Christelijke communestaat.