Australie op blote voeten – Marlo Morgan
In “Australie op blote voeten” wordt beschreven hoe Marlo Morgan een unieke kans krijgt een buitengewone reis te maken, waarmee een levenslange wens in vervulling gaat. Ze gaat in op wat een onschuldige uitnodiging voor een feestlunch lijkt te zijn, maar wat uitmondt in een trektocht van drie maanden op blote voeten door het meest ontoegankelijke deel van Australië.
Met een groep van zo’n zestig aboriginals gaat Marlo op walkabout, een trektocht zonder een van tevoren vastgesteld doel en zonder tijdslimiet. Al haar aardse bezittingen moet ze afgeven. Als bescherming tegen de brandende zon krijgt ze niet meer dan een simpele lap om zich heen. Het eten bestaat voornamelijk uit larven, rupsen en andere insecten. Ondanks haar onervarenheid wordt ze na een paar weken aangewezen als leidster van de groep. Prompt moet de groep, die zonder bagage reist, het dagenlang zonder voedsel of water stellen…
De aboriginals beschouwen zichzelf als oermensen en zien westerlingen als afwijkingen, ‘mutanten’. Marlo ontdekt tijdens de tocht dat deze benaming heel toepasselijk is. Ook begint ze te begrijpen waarom de aboriginals bewust niet in de westerse samenleving willen integreren. Ze krijgt van deze fascinerende en zwijgzame mensen een ontroerende en inspirerende boodschap mee. Voor alle ‘mutanten’ …
Recensie
Een Amerikaanse vrouwelijke arts vertrekt naar Australië om daar sociaal-medisch werk te doen. Zij komt daar in contact met de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van dit continent. Met een groep van zo’n 60 Aboriginals maakt zij een ‘walkabout’, een trektocht door de ‘outback’, het woestijnachtige Australische binnenland. Deze trektocht van ongeveer drie maanden heeft geen van te voren vastgesteld doel en vindt plaats onder de meest primitieve omstandigheden. Het meest indringend zijn de insecten die de mensen daar geweldig kunnen belagen. Interessant is de beschrijving van haar contact met deze mensen die in zo’n extreme situatie leven. Haar reisverhaal is boeiend beschreven, vanaf haar vertrek uit Amerika tot aan haar terugkomst vanuit de ‘outback’ in de Australische samenleving. Zij is een scherp observator, zowel van de samenleving van de Aboriginals als die van de verschillen tussen de Amerikaanse en Australische maatschappij. Al met al is het een bijzonder reisverhaal geworden.
(Biblion recensie, Dr. J. Kroes)