De mens en zijn symbolen – Carl Gustav Jung
Met het schrijven van De mens en zijn symbolen nam Jung de uitdaging aan zijn kernideeën voor de leek begrijpelijk uiteen te zetten. Eenvoudig en helder presenteert Jung zijn denkbeelden over dromen, mythen, het collectieve onbewuste, archetypen enz.
Zijn voornaamste medewerkers (Aniela Jaffé, Joseph Henderson, Jolande Jacobi en Marie-Louise von Franz) leverden bijdragen over deelgebieden of aspecten die rond het hoofdthema gegroepeerd zijn o.a. over moderne kunst, individuatie, symboolgebruik. Deze artikelen samen geven een goed beeld van wat men de gedachtenwereld van Jung zou kunnen noemen.
Recensie
Een zestal essays uit 1961, waarin de Jungiaanse psychologie en levensbeschouwing telkens vanuit een ander deelgebied belicht worden. Het eerste essay, van de hand van de Zwitserse psychiater (1875-1961) zelf, behandelt het Onbewuste, met zijn inhoud van symbolen en archetypen, en met dromen als zijn taal. Eveneens ter sprake komen psychotherapie, de betekenis van de godsdienst en Jung’s diagnose van de moderne wereld. De andere bijdragen, van de hand van de voornaamste medewerkers van Jung, hebben hetzij een meer filosofische (over kunst, wetenschap, mythologie), hetzij een meer psychologische strekking (over individuatie, Jungiaanse psychotherapie). Een uitstekende inleiding in het denken van Jung, zowel inhoudelijk als qua voorbeeld van de wijze van redeneren en benaderen van levensverschijnselen. Zeer leesbare en boeiende lectuur, met een rijke inhoud. Bedoeld om Jung’s denken bij het grote publiek te introduceren. Bevat bronvermeldingen. (Biblion recensie, Redactie)