De Tragedie van de Duivel – Sadiq Galal Al-Azm
Hoe stelt het Westen zich de islam voor? Is de islam een machtig, statisch, fundamentalistisch blok dat een grote bedreiging vormt? Of is de islam wel degelijk in staat zich te ontwikkelen en aan te passen? Tenslotte is de islam al vijftien eeuwen oud en heeft zich succesvol kunnen wortelen in een groot aantal maatschappijen en culturen.
In deze bundel essays gaat de Syrische vrijdenker AI-Azm in op de verhouding tussen islam, politiek en maatschappij. Hij geeft heldere antwoorden op de complexe vraag of de islam en moderne westerse waarden als democratie, secularisatie, religieuze tolerantie en vrijheid van meningsuiting verenigbaar zijn. Met zijn vele verrassende voorbeelden en originele inzichten is deze bundel een belangrijke bijdrage aan de discussie over de liberalisering van de islam vanuit de islamitische wereld zelf.
Een eerdere editie van deze uitgave verscheen in 1996 bij EI Hizjra.
Auteur
Sadik AI-Azm (1934, Damascus) is doctor in de filosofie en professor emeritus in de Moderne Europese filosofie aan de Universiteit van Damascus. Begin dit jaar bekleedde hij een leerstoel aan de Universiteit van Antwerpen. Hij geldt als een autoriteit op het gebied van het (Islamitisch) fundamentalisme en wordt beschouwd als een van de krachtigste zelfkritische stemmen in de Arabische wereld. Zo schreef hij in 1967 na de zesdaagse oorlog het boek Zelfkritiek na de nederlaag en doorbrak daarmee alle politieke taboes in de Arabische wereld. In november ontvangt hij de Erasmusprijs, die dit jaar in het teken staat van het thema `Religie en Moderniteit’.