Apollo en Christus – Simpha Brinkkemper, Ine Soepnel
Ook op het gebied van de letterkunde is de renaissance een belangrijke en boeiende periode geweest. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de architectuur, de schilderkunst en de muziek is de zestiende- en zeventiende-eeuwse literatuur voor de moderne lezer op het eerste gezicht echter veel minder toegankelijk. Op een enkele herkenbare uitzondering na blijft een belangrijk deel van onze literaire erfenis een gesloten boek.
Wie toegang wil krijgen tot de letterkunde van onze voorouders moet iets weten van hun opvattingen en hun manier van denken. De ontbrekende kennis ligt vooral op het terrein van de christelijke traditie en de klassieke oudheid, de twee belangrijkste grondslagen van onze westerse cultuur.
Apollo en Christus is de Nederlandse bewerking van Isabel Rivers’ standaardwerk Classical and Christian Ideas in English Renaissance Poetry (1979). Het behandelt aan de hand van voorbeelden uit de klassieke, de christelijke en de Nederlandse literatuur de belangrijkste denkbeelden die ten tijde van de renaissance leefden. De onderwerpen worden in afzonderlijke hoofdstukken besproken: de gouden eeuw en de hof van Eden, heidense goden, platonisme en neoplatonisme, stoïcisme, geschiedbeschouwing, kosmologie, reformatie en contrareformatie, protestantse theologie, humanisme, bijbelse exegese en typologie, poëtica, allegorie en getallensymboliek. Elk afzonderlijk verschaffen ze de twintigste-eeuwse lezer een introductie tot het desbetreffende kennisgebied.