Is God een Turk – Roger Burggraeve e.a.
Nationalisme en religie bevorderen het wij-gevoel van individuen en groepen. Anderzijds verkondigen wereldreligies ook de boodschap van universele solidariteit die uitstijgt boven nationalistisch geïnspireerd groepsegoïsme. Een blijkbaar ambigue relatie.
Is God een Turk? Nationalisme en religie onderzoekt multidisciplinair hoe beide fenomenen op elkaar inwerken of elkaar in vraag stellen: de verschillende vormen van nationalisme vroeger en nu en de rol van de katholieke Kerk in de groei van de vlaams-nationale identiteit, het gevaar van extremisme dat al het ‘vreemde’ uitsluit, de identificatie van de islam met een nationalistisch getinte ideolo-gie, de dubbele betekenis van het begrip ‘uitverkoren’ volk, de slogan ‘voor God en vaderland’ in de rituelen van de natie-staten, het profiel van de vreemdeling in het joods-christelijk gedachtengoed versus een racistische ideologie, de multiculturaliteit in de post-moderne wereld en de strijd voor vrede bij de drie grote monotheïstische godsdiensten…
Dit boek geeft het woord aan de professoren Roger BURGGRAEVE en Johan DE TAVERNIER (red.), Lieve en Louis VOS-GEVERS, Emilio PLATTI, Ludo ABICHT, Johan LEMAN en kardi-naal Godfried DANNEELS. Ze brengen een controversiële confrontatie met het fenomeen nationalisme vanuit christelijk perspectief.