Zaden van vrede – Sulak Sivaraksa
Met dit boek formuleert Sulak Sivaraksa een scherpe kritiek op de moderne, materialistisch georiënteerde samenleving en doet hij tevens een voorstel voor een meer humane en leefbare wereld. Sivaraksa is een van de meest vooraanstaande hedendaagse sociale denkers en activisten.
In Zaden van vrede onderzoekt hij de ‘religie van het consumentisme’ en de ‘denk groot’ strategie van ongebreidelde economische ontwikkeling die o.a. de landen van Zuidoost-Azië overspoelen – met alle dramatische effecten op het vlak van mensenrechten en milieu van dien. De manier waarop hij actuele onderwerpen als economische groei, milieubescherming, de positie van de vrouw in Zuidoost-Azië, de wereldomvattende invloed van Japan, behandelt, is diep geworteld in zijn Thaise en boeddhistische achtergrond.
Hij doet een oproep voor een boeddhisme met een kleine ‘b’ dat de mogelijkheden onderzoekt voor een samenleving die is gebaseerd op wederzijds respect en geweldloosheid. Geëngageerd boeddhisme vereist een voortdurend veranderende dynamiek van innerlijk onderzoek, sociale analyse en actie, gedragen door de dharma als het licht op het pad. Zaden van vrede verschaft hiertoe de onmisbare instrumenten: een boeddhistische analyse van regionale en internationale afhankelijkheid, en van de werkzaamheden van verlangen, haat en onwetendheid.
Recensie
De schrijver verbleef in zijn jongste jaren in Bangkok, later studeerde hij in Engeland en Wales. Hij heeft als econoom een hoogleraarspositie in Bangkok en treedt op als gasthoogleraar aan verschillende Amerikaanse universiteiten. Wegens kritische opmerkingen over de Thaise overheden leefde hij een paar jaar in ballingschip. In 1994 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het boek heeft een dubbel voorwoord, één van de befaamde Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, en het ander van de Dalai Lama. De eerste hoofdstukken geven een boeiend overzicht van de geschiedenis en huidige stand van zaken in Thailand (een wederrechtelijk gekozen naam; de schrijver spreekt liefst over ‘Siam’); in het verdere betoog krijgen ook economische adviezen een plaats in het streven naar vrede-alom. Het boek is prettig leesbaar en prachtig uitgegeven.
(Biblion recensie, Dr. A. Kurpershoek-Scherft)