Kleuren en hun uitwerking op kinderen

kleurentherapie

In de reclamewereld worden kleuren al jarenlang gebruikt om de verkoop van producten te bevorderen. Wat minder bekend is, is dat een kleur ook een geneeskrachtige werking heeft. Denk eens aan een blauwe zee of de rustige sfeer van een groen bos.

Tegenwoordig is het niet meer zo vreemd als je aangeeft dat je kind allergisch is voor kleurstoffen (E-nrs) in snoep e.d Het gaat vaak om hyperactieve kinderen die na het eten van “iets verkeerds” niet meer in de hand te houden zijn. Of “brekebeentjes” die na het eten van die chemische toevoegingen letterlijk uit hun evenwicht zijn. (voor meer informatie de Vereniging BAS *).

Als moeder van een Basser ben ik tot de ontdekking gekomen ( en heb hier ook literatuur over kunnen vinden) dat ook de kleuren van kleding, slaapkamers en beddengoed het gedrag kan beïnvloeden. Maar ook ervaar ik dat kleuren onze gezondheid bevorderen en stemming verbeteren.

Rood – stimulerend

Rood is een warme kleur, die gekenmerkt wordt door dynamiek en beweging. Denk maar eens aan het rood dat tijdens het stierevechten gebruikt wordt. Het is een activerende kleur. Het dragen van rode sokken zal verwarmend werken voor mensen met koude voeten. Een babytje dat zo onrustig slaapt in zijn rode pyama is weer een andere kant van het verhaal. Mijn eigen ervaring met de jongste (met eczeem) is dat zijn huidklachten duidelijk erger zijn na het dragen van een rode broek. Ook stimulerend voor de eetlust. Bij leerproblemen zou een rode lamp extra energie kunnen toevoegen.

Oranje – warmte

Oranje een zeer warme en vrolijke kleur, het is de combinatie van rood en geel. Rood staat voor activiteit en geel voor het intellect. Het wordt als een waarschuwingsteken gebruikt, denk aan de jonge vogel in het nest. Maar ook verbetert de kleur oranje de stemming, denk maar eens aan al die vrolijke mensen op 30 april. Oranje kleding kan zwakke kinderen die nergens aan mee doen en weinig eetlust hebben, vrolijker stemmen en gezond doen eten.

Geel – vrolijk

Geel verenigt twee eigenschappen in zich: het goudgele (positief) en de groenachtige tint (negatief). Dus enerzijds stralend, maar ook verraderlijk. Denk aan de zon en een wesp.
In een geel geverfde ruimte kan men zich vaak beter concentreren en leren, de ruimte wordt vrolijker en straal wijsheid uit.

Groen – rust

Groen staat voor evenwicht en harmonie, de kleur van het midden. Het ontstaat uit koud blauw en warm geel. Groen is kalmerend voor de ogen, daarom bij uitstek geschikt voor de schoolborden. Veel groen (denk aan planten) kan een bijdrage leveren aan een diep gevoel van welbehagen, zoals een boswandeling. De sterke kracht van groen kan ook helpen bij astma, de borstkas zet uit en het gevoel van beklemming verdwijnt. Het tempert de eetlust. Maar is weer goed voor hyperactieve mensen.

Blauw – hemel

Blauw staat voor helderheid en logisch denken. De reclamewereld gebruikt dit bijvoorbeeld voor de verpakking van schoonmaakmiddelen. Het is de kleur van hemel en water, van uitgestrektheid. In een blauwe omgeving wordt men rustiger en zal men beter slapen.
Baluw heeft het effect van een rustig stemmende invloed, denk aan het uniform van politiemensen. Maar ook kalmerend bij koorts of eczeem. Blauwe slaapkleding helpt ook bij slaapproblemen, het brengt de geest tot rust. Het tempert daarentegen weer de eetlust.
Maar een blauwe lamp bij het huiswerk maken is een effectieven hulp voor snel afgeleide en ongeconcentreerde, hyperactieve kinderen.

Paars – evenwicht

Paars is het evenwicht tussen rood en blauw. Het brengt de mens een psychisch evenwicht. Op lichamelijk niveau brengt het ontspanning op de spieren bijvoorbeeld bij kramp. En het kan een gunstige invloed hebben op huidproblemen.

Wit – zuiver

Wit staat voor zuiverheid en koelte. Het is een neutrale kleur zonder specifieke en helende krachten.

De kleuren bruin en zwart worden meestal door kinderen afgewezen. Ze willen de kleuren nog beleven en doorgronden. Oudere mensen daarentegen die al een heel leven meegemaakt hebben, vinden grijs een prima kleur.


Geraadpleegde literatuur:

  • Het kleine kleurenlexicon, Laura Lorenzo (Schors 1997)
  • Kleurenleer van J.W. Goethe (Vrij Geestesleven 1991)
  • Kleuren heelkunde van Waltraud-Maria Hulke (Schors 1993)

(*)
BAS is een vereniging voor volwassenen en ouders van kinderen met hyperactiviteit: gedragsstoornissen en lichamelijke klachten die vooral veroorzaakt of verergerd worden door kunstmatige toevoegingen in voedingsmiddelen en/of door salicylaten. Met ingang van 1 januari 2000 is de Vereniging Bas overgegaan in de Stichting VoedselAllergie.

WhatsApp chat