Asoka – Wytze Keuning
Deze roman gaat over het leven van de maharaja Osaka, uit het geslacht der Maurya’s, die regeerde in de derde eeuw voor Christus in Djamboedvipa, het huidige India.
Als jonge prins leert hij het rijk van zijn vader Bindoesara kennen. Zijn onstuimige, maar eerlijke karakter brengt hem vaak in moeilijkheden. Hij wordt geprezen om zijn moed en fierheid, gevreesd om zijn directe en vaak harde manier van optreden, alsmede om zijn doortastendheid om list en bedrog van zijn vijanden te doorzien.
Als opvolger van zijn vader wordt hij de Wijze Heerser (deel 2 van deze Indische roman), een eerlijke, doch met straffe hand regerende vorst. Dan echter, na vele jaren van zoeken en afwegen, ondergaat hij de diepe wijsheid van de leer van Gautama de Boeddha en wordt hij tot de Grote Maner (deel 3), vervuld van mededogen, die zijn rijk bestuurt volgens boeddhistische principes.
Deze prachtige roman bevat vele parels van wijsheid. Op onnavolgbare wijze geschreven, schetst het verhaal een beeld van het (religieuze) leven in het oude India, de gemoedstoestanden en karakters van personen en vele wijze leringen. Een boek in de reeks Mystieke Verhalen dat levens kan beïnvloeden en veranderen…
Wytze Keuning werd in 1876 te Tolbert (gemeente Leek) geboren. Hij startte zijn loopbaan als onderwijzer in 1896 en verliet het onderwijs in 1937 omdat hij zich aan het schrijverschap wilde wijden. In 1957 schreef een lokale krant bij het overlijden van de auteur: ‘een veelzijdig socialist, letterkundige en muziekrecensent is ons op 81-jarige leeftijd ontvallen’.
(pakketpost)
Kroniek van de Indiase prins Asoka (3e eeuw v.C.) die later één der beroemdste keizers aller tijden zou worden. De roman wisselt de lotgevallen van de jonge Asoka af met niet altijd eenvoudige theologische noties. Al lezend krijgt men inzicht in het Indisch denken, met name in het vroege hindoeïsme en in de rigide kastenmaatschappij die op religieus gebied gedomineerd wordt door de hoogste kaste, die der brahmanen (priesters). In deze geïdealiseerde levensgeschiedenis wordt Asoka’s groeiende afkeer van de tirannie der brahmanen sterk benadrukt. Aldus wordt zijn latere overgang naar boeddhisme ingeleid. Een bekend staatkundig tractaat (Arthasastra) is sterk met het verhaal vervlochten. Een spannend geschreven historisch verhaal. Vele (Sanskrit) woorden en namen worden ter plaatse middels voetnoten verduidelijkt, diverse andere moeilijke woorden en begrippen blijven onverklaard.
(Biblion recensie, B.C. Meulenbeld.)