Boeddhistische beschouwingen – Lama Anagarika Govinda
De in het Westen geboren Lama Anagarika Govinda is doorgedrongen in de rijkdommen van de Oosterse wijsheid en in de meditatieve traditie van het boeddhisme. In dit boek blikt hij terug op een rijk en avontuurlijk leven en beschrijft de essentie van zijn levenservaring op de boeddhistische weg naar vrijheid. Een weg die steeds meer mensen fascineert, en die Lama Govinda als een van de eerste Europeanen niet alleen theoretisch onderzocht, maar ook in de praktijk bewandelde. Puttend uit eigen ervaring laat hij zien welk een belangrijke rol het boeddhisme kan spelen in het denken en de zelfverwerkelijking van de mens.
Lama Anagarika Govinda (Ernst Lothar Hoffmann, 1898- 1985) werd geboren in Duitsland en studeerde filosofie, godsdienstwetenschap en archeologie. Na zijn noviciaat en studietijd in boeddhistische kloosters in Ceylon en Birma doceerde hij aan verschillende Indiase universiteiten.
(pakketpost)
Recensie
Essays over historische, meditatieve en filosofische aspecten van het boeddhisme, door een vooraanstaande Duitse autoriteit op dit gebied. Het boek bevat verhelderende, verantwoorde beschouwingen over theorie en praktijk. De artikelen zijn verdeeld over vier hoofddelen. Deel een, over de wereld en haar betekenis, bevat o.a. artikelen over religie en waarheid, reïncarnatie en geloof en verdraagzaamheid. Het tweede deel, over de weg naar het innerlijk, behandelt onder meer meditatie, mystiek en bewustzijnsverruiming d.m.v. drugs. Na deel drie, dat kunst als meditatieve uitingsvorm toelicht met o.a. een beschouwing over de oude cultuur van Tibet, volgt deel vier over de ontmoeting van oost en west, met een artikel over de levensbeschouwing van Teilhard de Chardin. Deze uitgave is toegankelijk en behartenswaardig voor westerse geïnteresseerden en als zodanig een zeer welkome aanvulling op het bestaande aanbod van introducties in het boeddhisme. Het geheel is zorgzaam vertaald en vormgegeven.
(Biblion recensie, Drs. L. van der Aalsvoort)