Ikebana maken en begrijpen – Patricia Massy
IKEBANA maken en begrijpen Patricia Massy is er in dit boek in geslaagd duidelijk uiteen te zetten wat nu eigenlijk de essentie is van de Japanse bloemschikkunst. Daarnaast geeft ze aan waarin de drie belangrijkste ikebana-scholen (Ikenobo, Ohara en Sogetsu) zich van elkaar onderscheiden en doet ze de lezer ideeën en technieken aan de hand voor het zelf creëren van schikkingen. Daarbij heeft ze juist voor die stijlen, variaties en arrangementen gekozen die door meer scholen worden toegepast, zodat een maximum aan mogelijkheden wordt geboden. Patricia Massy heeft met dit ikebana-boek, waarin ook een verklarende woordenlijst is opgenomen plus een pagina vol tips om bloemen langer vers te houden, deze fascinerende bloemsierkunst en de erachter verborgen gedachtewereld toegankelijk gemaakt voor iedereen.
Recensie
De Japanse bloemsierkunst verbindt het vreugdevolle van bloemschikken met gedisciplineerdheid. De regels van de scholen: Moribana, Nageire of Heika en klassiek Ikebana Shoka of Seika worden hier voor beginnelingen duidelijk uit de doeken gedaan en van vele voorbeelden voorzien, zodat duidelijk blijkt waar het om gaat. De bloemen zijn wel afgesneden maar niet gedood. Het is niet de mens die de bloemen overheerst en hanteert, maar er is harmonie tussen mens en natuur. Er zijn ook schikkingen met vruchten, groenten en noten die hier thuishoren, omdat zij in werkelijkheid planten zijn. Bevat tevens een historisch overzicht en register van Ikebana-termen.
(NBD|Biblion recensie, C.H.J. Molnar-Christon)