Oosterse geloofsbewegingen in het Westen – Dr. R. Kranenborg
Oosterse geloofsbewegingen in het Westen is een informatief en verhelderend boek over een zevental oosterse religieuze bewegingen, die sommigen als bevrijdend doch anderen als bedreigend ervaren én waarover wijdverspreid veel ongenuanceerde opvattingen bestaan.
De auteur, die verbonden is aan het instituut voor godsdienstwetenschap van de Vrije Universiteit te Amsterdam met als speciale opdracht het bestuderen van nieuwe religieuze bewegingen, beschrijft van elke stroming achtereenvolgens: geschiedenis, leer, riten en praktijken, achtergronden, citaten van aanhangers, kritiek van andersdenkenden en zijn eigen visie vanuit een christelijk standpunt.
De zeven bewegingen die hij nader aan u voorstelt zijn:
- De Bhagwan-beweging
- De Hare Krishna gemeenschap
- Transcendente Meditatie
- De Healthy-Happy-Holy-Organization
- De Divine Light Mission
- Yoga
- De Verenigingskerk
Een actueel boek dat van grote waarde zal blijken voor geïnteresseerden in of aanhangers van deze bewegingen, maar ook voor ouders van kinderen die contacten hebben met oosterse bewegingen, maatschappelijk en kerkelijk werkers, onderwijskrachten en gespreksgroepen.
Recensie
De auteur, theoloog, deskundig in oosterse religiositeit, geeft in telkens ± 20 pag’s. een duidelijk portret van 6 hindoeïstische religies en 1 Koreaanse. Hij schetst hun historie, leer, riten, praktijken, en vraagt: wat bezielt hun aanhangers en wat is hun geloof? De beschrijvende methode zet hij voort bij de kritiek: hij noteert en weegt de kritiek van anderen. Hierdoor ontstaat een evenwichtig, objectief geheel. De visie van de schrijver zelf komt naar voren in de paragrafen waarin hij vergelijkingen trekt met het chr. geloof en in het slothoofdstuk waarin de verschillende visies op Jezus naar voren komen. Het boek sluit af met samenvattende informatie over het hindoeïsme en zijn terminologie, en een register van begrippen en namen. Citaat: “We leven voortaan in een cultuur waarin verschillende religies naast elkaar bestaan”. Daarom is een gedegen werk als dit overal onmisbaar.
(NBD|Biblion recensie, Drs. J. Kleisen)