Het geluk is met de heiligen – Robert Ellsberg
Wat is geluk en hoe kon ik het vinden?
Het is misschien wel de meest gestelde vraag. Zou dat komen doordat het zo moeilijk is om blijvend geluk te ervaren?
Heiligen zijn volgens Robert Ellsberg de mensen die ons het beste kunnen laten zien wat geluk is en hoe je het kunt bereiken. Van aartsbisschop Romero en Martin Luther King tot moeder Teresa en Thomas Merton gaat het om mensen die niet heilig zijn door de manier waarop ze doodgingen, door hun visioenen of wonderdaden, maar vanwege hun buitengewone vermogen goed te doen en lief te hebben. Dat maakt mensen uiteindelijk gelukkig, ongeacht de omstandigheden. De consequente focus van deze heiligen op de ander en het leven in het hier en nu, kan ons inspireren tot het vinden van onze eigen innerlijke vrede. De auteur heeft dit inzicht vertaald in acht lessen voor de praktijk van alledag: leren leven, loslaten, werken, stilzitten, liefhebben, lijden, sterven en leren zien.
ROBERT ELLSBERG werkt in New York als schrijver en uitgever van boeken over mensen die hun leven in de waagschaal stelden voor hun levensovertuiging. Ellsberg is katholiek, maar laat zich ook sterk inspireren door personen als de zenmeester Thich Nhat Hanh.
Recensie
Veel mensen associeren het christendom met moralisme en zelfverloochening, niet met geluk. En toch loopt geluk als een rode draad door de christelijke traditie heen, vooral door het leven van vrouwen en mannen die wij heiligen noemen. De Amerikaanse auteur van dit boek liet op zijn negentiende zijn gevestigde leventje achter zich, wilde ontdekken waar hij zijn hart aan kon geven en sloot zich aan bij de radicaal christelijke groep: ‘Catholic Workers Movement.’ Hij verdiepte zich in de levens van heiligen als Augustinus, Franciscus en van spirituele klassieken als Pascal en Thomas Merton. Welke lessen kunnen wij van hen leren uit hun zoektocht naar geluk? In acht hoofdstukken beschrijft hij hun stappen op de weg naar geluk. Die begint met het verlangen naar authentiek leven. De volgende stappen zijn: rebellie tegen de leegheid van de samenleving; werken; stilzitten; loslaten; leren liefhebben; leren lijden en sterven. Het boek snijdt geen eenvoudige thema’s aan, maar is wel toegankelijk geschreven. De titel is een ludieke variatie op het gezegde: ‘Het geluk is met de goddelozen’. Mensen die op zoek zijn naar authentiek leven en niet schromen te zoeken in de christelijke traditie, zullen dit boek goed kunnen gebruiken.
Wies Stael-Merkx