Recepten uit Japan – Netty Jonker
De belangstelling voor buitenlandse gerechten neemt nog steeds toe. Ook de Japanse kookkunst wekt de nieuwsgierigheid van velen. Dat in Japan slechts rauwe vis in allerlei variaties zou worden gegeten, berust op een misverstand. Dit boekje laat zien hoe veelzijdig deze elegante keuken in al zijn eenvoud is. U treft er een uitgebreide inleiding over Japanse eetgewoonten in aan en informatie over bijvoorbeeld sake, sushi en dashi. Verder veel recepten van rijstgerechten, snacks, gekookte, geroosterde, gestoomde en rauwe gerechten. Er wordt veel aandacht besteed aan gerechten als tempura en sukiyaki. Netty Jonker verbleef jaren in Japan en schrijft met veel kennis van zaken. Zij gaat zoveel mogelijk uit van originele ingrediënten, die hier in oosterse zaken verkrijgbaar zijn.
Recensie
In de Japanse dichtkunst wordt voedsel gelijkgesteld met waardigheid en schoonheid, en deze poëtische opvatting zou het motto van de Japanse keuken kunnen zijn. Rijst neemt een belangrijke plaats in, zelfs bij het ontbijt ontbreekt die niet. Japanners hebben een grote eerbied voor voedsel en gebruiken in principe alles wat het land en de zee biedt en verspillen niets. Schrijfster verbleef enkele jaren in dit land en geeft met veel kennis van zaken bovenstaande informatie en andere, gecombineerd met eenvoudige, maar verfijnde gerechten. De verklarende woordenlijst is een goede hulp bij het inkopen, de recepten zijn duidelijk: links de ingrediënten en rechts de verwerking daarvan. Aan speciale onderwerpen- die te vergelijken zijn met eetbare schilderijen- zoals tempura: een speciale schotel met gefrituurde vis, en sukiyaki: vlees met een groot aantal bijgerechten, dat door de gastvrouw aan tafel wordt bereid, zijn aparte hoofdstukken gewijd. Een beknopte, maar goede kennismaking met deze keuken. Met vier kleurenfoto’s en alfabetisch register.
(Biblion recensie, A.M. Keyser-de Klerk)