Nostradamus vloog de deur uit

Noordhollands Dagblad 16-11-2020

Een interview met Monique Schaap (van BoekenSchaap en webmaster EPC Waterland) en Wim van Duyl (vicevoorzitter EPC Waterland)

Wim van Duyl: “Belangstelling voor de spirituele wereld gaat met pieken en dalen.”
FOTO WIM EGAS

SPIRITUEEL In coronatijd op zoek naar houvast

’Nostradamus vloog de deur uit tijdens eerste golf’

Boeken met voorspellingen van de 16de-eeuwse ziener Nostradamus vlogen tijdens de eerste coronagolf de deur uit, zegt Monique Schaap van online boekenwinkel Boekenschaap.

door José Pietens

 

Waarschijnlijk wil men weten hoe de toekomst er gaat uitzien

 

Purmerend

“Normaal gesproken verkopen die niet zo heel vlot. Nadat iemand een berichtje op Facebook plaatste dat Nostradamus het coronavirus had voorspeld, ontstond er een run op zijn boeken. Nog steeds zijn ze zó weg. Ik heb de indruk dat mensen naar houvast zoeken.”

De Purmerendse heeft een webwinkel met tweedehands spirituele en esoterische boeken. Het is ‘hard aanpoten’ in coronatijd. “Mijn omzet is verdubbeld.”
Sinds enkele weken ziet Monique ook de interesse in astrologieboeken stijgen. Zelfs vanuit België is er vraag naar, zegt ze. “Met astrologie kun je onder andere voorspellingen maken. Waarschijnlijk wil men weten hoe de toekomst er gaat uitzien.”

Reïncarnatie

Ook was er ’een duidelijke stijging’ in de verkoop van spirituele kinderboeken van uitgeverij Christofoor. “Maar misschien kwam dat wel doordat de bibliotheken dicht waren.” Andere opvallende wendingen in bestelgedrag zijn er volgens Monique niet. “Het is niet zo dat de boeken over alternatieve geneeswijzen nu extra hard lopen. Spirituele boeken doen het eigenlijk altijd goed, ook vóór corona. Er is veel interesse in boeken over leven na dit leven, over reïncarnatie en rouwverwerking. Bij ziekte en overlijden kun je daar troost uithalen. Om de onzekerheid van de coronaperiode beter aan te kunnen, raad ik de categorie ’blijf bij jezelf, blijf bij je eigen gevoel’ aan. Ook dat zijn overigens boeken die altijd goed lopen.”

Monique is ook webmaster van het Ethisch Paranormaal Centrum Waterland (EPC). Zo’n twintig jaar geleden (’het paranormale was toen nog een beetje duister’) leerde ze EPC kennen op een spirituele beurs in Monnickendam en sindsdien volgde ze er meerdere cursussen zoals magnetiseren en intuïtieve ontwikkeling. EPC ligt al sinds de eerste coronagolf stil en zal de rest van dit jaar ook niets meer organiseren, zegt vicevoorzitter Wim van Duyl. “Helaas, maar in de wintermaanden kun je geen cursussen geven met de ramen open. Omdat mensen toch verdieping willen, kopen ze nu meer boeken. Handlijnkunde bijvoorbeeld bestaat voor 90-95 procent uit theorie. Voor de praktijk kun je dan de handen van familieleden gebruiken.”

De tweewekelijkse openbare avonden in buurthuis ’t Anker in Amsterdam-Noord zijn ook van de agenda geschrapt. Voor deze avonden worden mediums uitgenodigd die beweren met behulp van foto’s, voorwerpen, bloemen of andere voorwerpen contact te kunnen maken met overledenen. “Mediums proberen hun consulten zoveel mogelijk digitaal voort te zetten. Begrijpelijk, voor sommigen is dit hun dagelijks werk.”
Zelf doet Wim aan magnetiseren. “Maar ik had een te drukke baan om er mijn beroep van te maken. Ik gebruik het alleen bij mijn teckel.”

Pieken en dalen

De belangstelling voor de spirituele wereld gaat met pieken en dalen, zegt Wim. “Dertig jaar geleden had EPC Nederland acht afdelingen, nu nog maar twee. We hadden jaarlijks zo’n veertien cursussen en elke week een openbare avond, waar vaak meer dan honderd man op af kwam. Nu hebben we eens in de twee weken zo’n avond en de top 10 van mediums trekt zo’n dertig, veertig bezoekers.”

“Als het goed gaat met de mensen, dan zijn wij in principe overbodig. Al zijn er altijd mensen die zich sowieso met spirituele onderwerpen willen bezighouden. Over het algemeen zijn dat – vaak wat oudere – dames. Gaat het slechter met de wereld, dan zoeken mensen houvast. Als wij open hadden kunnen blijven, dan hadden we het vast heel druk gehad.”

update: De vereniging EPC Waterland is gestopt met de activiteiten op 31-12-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat