Copyright of copy right?

copyright afbeelding

De meeste bekende tekst op de binnenzijde van een boek “Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, geluidsband, elektronisch of op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.”.

Waarom denken dan veel mensen dat deze regel voor internet niet van toepassing is? Op internet kun je in principe alles kopiëren, de techniek maakt het immers mogelijk. Dat wil echter niet zeggen dat het ook is toegestaan, de content van een website is en blijft eigendom van de originele eigenaar.
Het is eigenlijk net zoiets als: je kan met een auto gewoon door het rode stoplicht rijden, maar het kan je wel een boete opleveren omdat het volgens de wet niet is toegestaan.

Elk boek dat aangeboden gaat worden op de website boekenschaap.nl wordt ingescand en het bedrijfslogo wordt erop aangebracht.

Helaas, een aantal afbeeldingen kwam ik op een gegeven moment bij een andere boekenverkoper tegen … en dan krijg ik toch wel kromme tenen. Het is een concurrent die gebruik maakt van mijn werk om hetzelfde product aan te bieden.
Enfin, de betreffende boekenverkoper heb ik vriendelijk verzocht om de afbeeldingen per omgaande te verwijderen. Aan dit verzoek werd meteen voldaan, maar wel met de opmerking “iedereen doet het toch?” …

Uiteindelijk bleek het geen incident, ik kwam zelfs afbeeldingen tegen waar mijn logo voor de helft was verwijderd van de afbeelding … Helaas, ik herken toch echt mijn eigen werk, dus ook die verkoper op de vingers getikt.

Ondertussen zou het een dagtaak kunnen gaan worden om te gaan achterhalen waar mijn afbeeldingen zonder toestemming gebruikt worden op internet. En dat is nu ook weer niet de bedoeling.

Het is jammer, maar ik ben er toe overgegaan om ook nog een extra watermerk over de boekafbeeldingen aan te brengen. Waarom ik dit jammer vind?
Tsja, ik ben natuurlijk ook een webdesigner en vind de afbeeldingen minder mooi nu er overal www.BoekenSchaap.nl “overheen” ligt.
Ik hoop nu maar dat andere verkopers geen interesse meer in mijn scans hebben en dat een mogelijke koper van een boek er doorheen kan kijken. Letterlijk en figuurlijk 😉

De copyright melding in de boeken van Nieuwe Dimensies Uitgeverij B.V. uit Eemnes vind ik wel mooi om deze blog mee af te sluiten:

‘Onder copyright verstaan wij, dat iedereen het ‘right’ heeft te ‘copyen’ met bronvermelding van Nieuwe Dimensies … ‘

‘Alles uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden … ‘

‘Het enige wat wij vragen is de correctie bronvermelding van Nieuwe Dimensie BV en de namen van beide auteurs … ‘

copy right

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat